Klasika v pečení

Tipy a recepty na domáce koláče

Aké cesto na koláč by ste chceli?

Existuje veľké množstvo receptov a variácií na cestá na koláče. Dôležitý je predovšetkým výber vhodného základného receptu. Klasický základný koláč pre začiatočníkov sa spravidla pripravuje z treného cesta. Všetky základné suroviny ako maslo, cukor, vajcia, múka, prášok do pečiva a mlieko sa jednoducho vymiešajú a môžu sa podľa chuti dochutiť čokoládou, mandľami alebo ovocím. K ďalším klasickým cestám patria:

Krehké cesto

Na chrumkavé korpusy: Toto klasické cesto sa skladá predovšetkým z múky, cukru a tuku a pripravuje sa bez prášku do pečiva. Na rozdiel od treného cesta sa krehké cesto nevymiešava, ale miesi sa v rukách. Z dôvodu vysokého obsahu tuku sa cesto veľmi nezdvihne, čím získava svoju typickú, trošku drobivú a krehkú konzistenciu.

Kysnuté cesto

Všestranné cesto: Ako už prezrádza aj názov, do tohto cesta sa pridáva droždie. Charakteristickým znakom prípravy je, že toto cesto musí chvíľu „odpočívať“. Cesto sa vymiesi do tvaru bochníka, prikryje sa vlhkou utierkou a potom sa asi na hodinu položí na teplé miesto. Droždie vyvolá proces kysnutia a začnú sa tvoriť bublinky. Takto vznikne kyprý korpus, ktorý sa môže použiť na prípravu rôzneho pečiva.

Piškótové cesto

Základ pre chutné torty – piškótový korpus sa pripravuje bez tuku a skladá sa predovšetkým z vajec, ktoré sa zľahka vyšľahajú. Vďaka vzduchovým bublinkám, ktoré sa vytvoria pri šľahaní, vzniká typická ľahká konzistencia piškóty. Preto je piškótový korpus vynikajúcim základom napríklad pre letné ovocné torty. Pre tých, ktorí majú viac skúseností s pečením tort, sú výzvou chutné piškótové rolády.

Gabalium de placidus classis Stet clita kasd gubergren

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Prísady:

  • 350 g masla
  • 230 g práškového cukru
  • 7 vajec
  • štipka soli
  • 230 g múky
  • 2 PL rumu (podľa chuti)
  • 1 – 2 ČL nastrúhanej kôry z 1 chemicky neošetreného pomaranča
  • tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy
  • 2 kopcovité ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kakaového prášku
  • 6 PL mlieka
  • 120 g škrobu
  1. Formu vymastite tukom a vysypte strúhankou. Rúru na pečenie predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev), resp. 180 °C (cirkulácia vzduchu).
  2. Maslo, práškový cukor a pomarančovú kôru vymiešajte dopenista. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do zmesi postupne dôkladne primiešajte jeden za druhým všetky žĺtky a podľa chuti aj rum.
  3. Z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh a pridajte do žĺtkového krému. Zmiešajte múku, škrob a prášok do pečiva; túto zmes preosejte na bielkový sneh. Všetko jemne premiešajte.
  4. Jednu tretinu cesta preložte do inej nádoby. Kakao s mliekom vymiešajte najemno a zapracujte do cesta. Do formy najprv dajte polovicu svetlého cesta, potom tmavé cesto a nakoniec zvyšok svetlého cesta. Všetky tri vrstvy kruhovým pohybom jemne premiešajte vidličkou, aby vznikol typický mramorový vzor.
  5. Koláč pečte 50 – 55 minút v rúre na strednej úrovni. Vo forme ho nechajte ochladiť 20 minút, potom ho vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Prísady:

  • 500 g múky
  • 1 kocka droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 50 g cukru
  • 1 ČL nastrúhanej kôry z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 50 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • trochu masla na vymastenie plechu na pečenie
  • trochu múky na zapracovanie
  • 250 g studeného masla
  • 200 g mandľových lupienkov
  • 150 g cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  1. Na prípravu cesta dajte múku do misy a do stredu urobte priehlbinu. Dovnútra nadrobte droždie, pridajte trochu mlieka, 1 ČL cukru a trochu múky a miešajte smerom od kraja. Kvások zakryte a nechajte nakysnúť na teplom mieste 15 minút.
  2. Zvyšné mlieko, zvyšný cukor, maslo nadrobené na kúsky, citrónovú kôru a soľ pridajte k nakysnutému kvásku. Masu najprv mieste hákom na hnetenie ručného mixéra a potom ju ručne vymieste na hladké cesto. Cesto mieste silno, až kým sa nezačnú tvoriť bublinky a nebude sa oddeľovať od okrajov misy. Cesto nechajte cca 45 minút na teplom mieste vykysnúť, až kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť.
  3. Vykysnuté cesto silno premieste. Plech na pečenie vymastite maslom. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na veľkosť plechu a potom ho dajte na plech.
    Tip: Cesto pred vyvaľkaním nechajte 5 minút odpočívať, potom sa na plechu na pečenie nezmenší.
  4. Vytvarujte vyvýšený okraj. Nechajte kysnúť ešte ďalších 10 minút. Rúru na pečenie predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev), resp. 180 °C (cirkulácia vzduchu).
  5. Na prípravu posypu nakrájajte maslo na malé kúsky. Dvoma prstami urobte do povrchu cesta priehlbinky a do každej priehlbinky dajte kúsok masla. Na cesto rovnomerne rozdeľte mandľové lupienky. Zmiešajte cukor a škoricu a nasypte na cesto. Koláč pečte v rúre (stredná úroveň) 20 – 25 minút.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Prísady:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 250 g múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL nastrúhanej kôry z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • tuk na vymastenie formy
  1. Formu vymastite tukom. Rúru na pečenie predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev), resp. 160 °C (cirkulácia vzduchu).
  2. Maslo a cukor vymiešajte dopenista. Primiešajte vajcia jedno po druhom a dôkladne zapracujte, pridajte citrónovú kôru.
  3. Zmiešajte múku a prášok do pečiva, premiešajte.
  4. Formu naplňte cestom, zarovnajte dohladka. Koláč pečte cca 60 minút na strednej úrovni rúry na pečenie, po upečení ho nechajte chvíľu ochladiť.
  5. Koláč vyklopte z formy. Zmiešajte citrónovú šťavu a práškový cukor. Koláč viackrát prepichnite špajľou a pokvapkajte zmesou citrónovej šťavy a cukru.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Takto sa pri pečení nič nepokazí

Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek cesto – pečenie koláčov bude vďaka týmto tipom a trikom hračka. Aby sa Vám pri ďalšom pečení určite nič neprilepilo, nespálilo alebo nerozpadlo, máme pre Vás pár základných tipov a trikov na pečenie:

1. Správne vymastite formy na pečenie

Nočná mora: Koláč je hotový a čaká už len na naservírovanie – ale je prilepený k forme a rozpadá sa. Aby sa takéto niečo nestalo, pred každým použitím formy a plechy na pečenie z ušľachtilej ocele vymastite maslom alebo margarínom. Pri veľmi lepkavých cestách pomáha aj to, ak vymastenú formu dodatočne vysypete troškou múky alebo strúhanky. Pri piškótovom ceste by ste mali okrem toho použiť aj papier na pečenie a okraje formy by ste nemali vymastiť. Inak je možné, že sa cesto nezdvihne rovnomerne, ale v strede sa vytvorí kopček.

2. Pečte v predhriatej rúre

Aby sa koláč pri pečení neprepadol, vždy rúru predhrejte na teplotu uvedenú v recepte a zvoľte si uvedený spôsob vykurovania. Počas prvých dvadsiatich minút pečenia by mala byť rúra okrem toho stále zatvorená, aby v tejto fáze neunikalo žiadne teplo. Už počas prípravy by ste cesto na koláč okrem toho nemali príliš miešať a rýchlo ho vložiť do rúry.

3. Rozpoznajte, kedy je koláč hotový

Tí, ktorí majú viac skúseností s pečením koláčov, rozpoznajú stav zdvihnutého cesta na koláč podľa jeho sfarbenia. Začiatočníci si môžu pomôcť inak: To, či už je koláč hotový a možno ho vybrať z rúry, najlepšie zistíte pomocou tenkej špajle, ktorú opatrne zapichnete do najhrubšieho miesta koláča. Ak pri vybratí zostanú na špajli nalepené zvyšky cesta, koláč ešte musí zostať v rúre. Pri piškótovom korpuse treba skúšať prstom: Ak sa koláč na mieste, kde ste sa ho dotkli, vráti do svojho pôvodného tvaru, je hotový.

4. Koláč pred vyklopením nechajte vychladnúť

Pred tým, ako koláč po upečení vyklopíte z formy, mali by ste ho nechať vychladnúť aspoň desať minút. Na urýchlenie môžete formu na pečenie umiestniť napríklad pred otvorené okno. Až potom koláč vyklopte. Ak sa koláč ani potom nedá hneď vyklopiť z formy, mali by ste ho nechať ešte chvíľu ochladiť. Okrem toho môžete nožom prejsť po okrajoch formy, aby sa uvoľnili prilepené zvyšky cesta, a tým sa koláč bude dať ľahšie vyklopiť.

Príslušenstvo pre kreatívnu kuchyňu

  • Liatinový pekáč a panvica 2 v 1
79,95
59,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 59,99 €
-24 %
Liatinový pekáč a panvica 2 v 1
79,95
59,99
  • Liatinová panvica
69,95
49,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 49,99 €
-28 %
Liatinová panvica
69,95
49,99
17,99
14,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 19,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
-9 %
-16 %
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, veľká
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, malá
21,99
19,99
17,99
14,99
21,99
19,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 19,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
-9 %
-16 %
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, veľká
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, malá
21,99
19,99
17,99
14,99
Cukornička na práškový cukor
7,99
Stierka na cesto
7,99
  • Profesionálne podložky na pečenie na opakované použitie, 2 ks
12,99
11,99
€/ks 6,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-7 %
Profesionálne podložky na pečenie na opakované použitie, 2 ks
12,99
11,99
€/ks 6,00
Okrúhle formy na pečenie z ušľachtilej ocele, 4 ks
9,99
€/ks 2,50
Extra vysoká obruč na tortu z ušľachtilej ocele
17,99
Smaltovaná hranatá forma na pečenie
14,99
19,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 9,00 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-39 %
-40 %
Smaltovaná zapekacia misa, malá
Smaltovaná zapekacia misa, veľká
14,99
9,00
19,99
11,99
Žiaľ už vypredané
Kryt na panvicu 4 v 1
11,99
  • Miska do vodného kúpeľa
9,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-20 %
Miska do vodného kúpeľa
9,99
7,99
Podložka na pečenie na opakované používanie spevnená skleneným vláknom
7,99
Formičky na vykrajovanie lineckých koláčikov
7,99
€/ks 2,66
Formičky na minibábovky, 12 ks
7,99
€/ks 0,67
Mriežkovaný valček na cesto
6,99
Opakovane použiteľná podložka na pečenie
6,99
niekoľko kusov
  • Štetec na pečenie
8,99
5,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 5,99 €
-33 %
Štetec na pečenie
8,99
5,99
niekoľko kusov
niekoľko kusov
Sklenená nákypová forma so stojanom
39,99
niekoľko kusov
Liatinový zapekací hrniec, zelený
79,99
niekoľko kusov
Súprava na kráľovskú glazúru
19,99
niekoľko kusov
Dezertné formy, 4 ks
7,99
€/ks 2,00
Liatinový pekáč »Sous-Chef«, COMBEKK, priemer cca 28 cm
Liatinový pekáč »Sous-Chef«, COMBEKK, priemer cca 24 cm
119,99
99,99
Liatinový pekáč »Sous-Chef«, COMBEKK, priemer cca 28 cm
Liatinový pekáč »Sous-Chef«, COMBEKK, priemer cca 24 cm
119,99
99,99
Podložky na pečenie, 4 ks
12,99
€/ks 3,25
Liatinová panvica »Sous-Chef«, COMBEKK
79,99
Skladací silikónový plech na mafiny
14,99
  • Podložka na pečenie makrónok
8,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-11 %
Podložka na pečenie makrónok
8,99
7,99
  • Podložka na pečenie škoricových hviezdičiek
10,99
9,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 9,00 €
-18 %
Podložka na pečenie škoricových hviezdičiek
10,99
9,00
1