
Recepty na varené víno:
korenisté horúce nápoje pre vianočný čas
Konečne advent, konečne čas na niekoľko pokojných hodín. Tanier koláčikov, svetlo sviečok a pohár vareného vína vytvoria perfektnú rozjímavú náladu. S našimi receptmi a tipmi si sami jednoducho pripravíte tento horúci nápoj. Dozviete sa, ktoré sorty vína, koreniny a ďalšie prísady vytvoria lahodné zmesi, ako hotové varené víno zošľachtiť a ako zvládnuť nealkoholické alternatívy.
Príprava vareného vína: výber správneho vína
Základ chutného vareného vína tvorí dobré víno. Či sa rozhodnete pre červené, biele, zmes oboch, alebo pre ružové, je otázkou chuti. Dôležitá je kvalita a mali by ste siahnuť po suchom alebo polosuchom víne. Ideálne sú vína s ovocnými tónmi, ktorých aróma sa v spojení s typickými koreninami používanými do vareného vína nestratí. Obsah kyselín a trieslovín by mal byť nízky, aby sa chuť horúceho nápoja nezhoršila. Barikové vína nie sú do receptov na varené víno vhodné: Počas zrenia v dubovom sude sa víno obohacuje o taníny. Silná chuť trieslových kyselín zahriatím zosilnie a bude pôsobiť nepríjemne.
Sorty vhodné pre červené a biele varené víno
V žiadnom prípade nemusíte mať obavy z výdavkov pri kúpe vína. Stolové víno alebo víno z domácich vinárskych oblastí úplne postačí. Vhodné sú mladé červené vína odrôd Zweigelt, Trollinger, Dornfelder a Lemberger. Aj s neskorými, najmä modrými burgundskými vínami (Pinot noir), Merlot alebo Montepulciano možno pripraviť chutné varené víno. Ako základ pre biele varené víno sa ponúkajú vybrané sorty ako Müller-Thurgau, silván, sivé burgundské (Pinot grigio) a rizling.
Jablko & Co.: Varené víno tentoraz inak
Pokojne vyskúšajte svoje recepty na varené víno s alternatívami. Ružové víno, jablkové alebo hruškové víno, rovnako ako červené ovocné víno dodajú do pohára nápoja chutnú zmenu. Zdokonalené typickými koreninami používanými do vareného vína sa čučoriedkové, rebarborové alebo bazové víno takisto postará o vianočnú náladu. Do Vášho ovocného vareného vína sa hodí aj zopár kúskov čerstvého ovocia.
Aké korenie patrí do vareného vína?
Varené víno bez korenín chutí ako polievka bez soli. Našťastie možno tento horúci nápoj „priostriť“ s malými nákladmi. Postačí siahnuť do poličky s koreninami. Ak sa chcete držať jednoduchého receptu na varené víno, pridajte do hrnca zopár celých klinčekov, jeden či dva kúsky celej škorice a citrónovú, resp. pomarančovú kôru. Túto základnú zmes možno ľubovoľne obohatiť. Podľa toho, aké chute uprednostňujete, odporúčame Vám pridať do vína nasledujúce koreniny, a to buď voľne, alebo v čajovom vrecúšku či sitku:
Prenikavé a ostré koreniny do vareného vína:
- Zázvor
- Bobkový list
- Nové korenie
- Červené korenie
- Badián
Sladko koreniace prísady do vareného vína:
- Feniklové semienka
- Kardamóm
- Koriandrové semienka
- Muškátové kvety
- Vanilka
- Borievka
Aníz, hlavne anízovec – ide o rozdielne rastliny – sa okrem toho vyznačuje chuťou podobnou sladkému drievku, ktorá každému nemusí vyhovovať. To platí aj o koriandri. Mnohým ľuďom pripomína chuť mydla, čo je geneticky podmienené. Tu platí, že skúšaním sa dozviete viac!
S týmito prísadami zdokonalíte recepty na varené víno
Čím viac koreniacich prísad použijete, o to viac treba varené víno osladiť. Inak bude nápoj priostrý. Okrem cukru prichádzajú do úvahy aj med alebo šťava z agávy, aj marmeláda a ovocné šťavy poslúžia na prisladenie. Pri náhradných sladidlách by ste mali podľa možností dbať na ich neutrálnu chuť: stévia sa hodí o čosi menej pre svoj mierne horkastý charakter. Čerstvé tóny dodajú nápoju nakrájané kolieska pomaranča alebo citróna. Brusnice, hrozienka, čerešne, čučoriedky, semená z granátového jablka, šípky, kúsky jabĺk alebo hrušiek dodajú ovocné akcenty, o voňavé tóny sa postarajú kvety: Pridajte do vareného vína zopár okvetných lístkov ibišteka alebo ruže! Chrumkavý efekt dosiahnete pridaním niekoľkých mandľových lupienkov do nápoja. Týmito prísadami môžete zdokonaliť hotové, už okorenené varené víno. Mimochodom: Ak uvidíte v regáli v obchode fľašu s nápisom „varené víno“, pokojne po nej siahnite. Produkty sú spravidla dobrej kvality, keďže podľa príslušných predpisov sa môže spracovať iba víno z produkcie vinohradníkov – výsledkom je odrodové a vyvážené víno.

Varené víno s pridaním pálenky
Recepty na punč
S destilátmi zošľachtíte varené víno na punč. Ale pozor, na varené víno s pridaním destilátu by sa malo použiť ako základ víno s maximálnym obsahom alkoholu 12,5 %, inak bude nápoj rýchlo stúpať do hlavy. Na dosiahnutie ostrých tónov odporúčame brandy, ražnú pálenku, vodku a grappu. O ovocno-sladké komponenty sa postará vaječný likér, rum, amaretto a Cointreau. Ak sa má podariť o niečo slabší vianočný punč, nahraďte časť vína jednoducho čiernym čajom. Ak chcete dosiahnuť 100-percentný pôžitok, je grog – horúci kokteil s rumom a korením – skvelou alternatívou punču. V družnej spoločnosti sa horiace bowle postará o pôsobivú atmosféru, keď rumom nasiaknutá cukrová homôľka pomaly kvapká do punču z červeného vína a ponúka fascinujúcu hru ohňa. Tlmené, teplé osvetlenie v pozadí dodá čarovnému ohňu optimálny účinok. Fanúšikovia krémových drinkov si namixujú z vajec, mlieka, alkoholu a cukru vaječný mliečny punč, kto to má rád ovocné, pridá ovocie naložené v rume.
Recepty na varené víno bez alkoholu:
Pôžitok alebo „opica“
Varené víno obsahuje od 7 do 14,5 % alkoholu, ktorý sa dostáva do krvi rýchlejšie ako zo studeného nápoja. Vplyvom tepla je tráviace ústrojenstvo lepšie prekrvené a alkohol rýchlo absorbovaný. Vysoký podiel cukru pôsobí tiež zrýchľujúco. S jedným pohárom tak máte raz-dva 0,3 promile alkoholu v krvi. Vodiči teda musia byť pri pití vareného vína opatrní. Pre všetkých, ktorí nechcú vôbec piť alkohol, sú ideálne recepty na varené víno, ktoré nimi „nezamáva“. Mimoriadne jednoducho si môžete punč bez alkoholu pripraviť sami, keď červené alebo biele víno nahradíte rovnakým dielom hroznovej šťavy alebo čierneho čaju. Pre rýdzo detský punč použijete ovocný čaj. K tomu pridáte koreniny do vareného vína, plátky pomaranča alebo iné ovocie – hotovo! Kto to má rád, môže použiť jablkovú, pomarančovú šťavu, nektár z višní alebo ríbezlí a nájsť tak svoju obľúbenú zmes. Pri koreninách platí motto „menej je viac“, aby mix aróm nebol divoký. Pridaním malého množstva celej škorice, niekoľkých klinčekov, badiánu a dvoch toboliek kardamómu do litra punču získame jemne korenistý nápoj.
Štyri recepty na varené víno:
klasické, so šťavou, bez alkoholu a s bobuľovým ovocím
Máte naozaj chuť na pariaci sa pohár horúceho vareného vína? S návrhmi od blogerky Fabienne z „freiknuspern“ (www.freiknuspern.de) sa do toho môžete pustiť. Expertka na stravovanie vytvorila pre Tchibo recepty na klasické červené varené víno, jablkovo-škoricové varené víno, detský punč a čučoriedkové varené víno. Servírované na dekoratívnej tácke s peknými bytovými doplnkami pohladia horúce nápoje aj dušu.

Suroviny na 4 porcie:
- 4 plátky pomaranča
- 2 badiány
- 2 kúsky celej škorice
- 10 klinčekov
- 5 kardamómových toboliek
- 100 g hnedého cukru
- 1 l červeného vína
- 1/2 biopomaranča
Všetci ho poznáme a máme radi: varené víno z vianočných trhov! So svojou tmavočervenou farbou, nádherne intenzívnymi vianočnými koreninami a ľahkými ovocnými tónmi je klasikou. Alfou a omegou týchto receptov sú typické vianočné koreniny pre varené víno, medzi ktoré patrí škorica, badián, klinčeky a kardamóm. Hnedý cukor sa postará o príjemnú a jemne ostrú sladkú chuť.
1. Zohrejte červené víno v hrnci, ale nenechajte ho variť.
2. Vmiešajte doň hnedý cukor.
3. Pridajte do hrnca šťavu a postrúhanú kôru z biopamaranča.
4. Pridajte koreniny v celku.
5. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút alebo aj dlhšie stáť.
6. Vyberte koreniny.
7. Zohrejte varené víno prípadne ešte raz a naplňte ním poháre alebo šálky.
8. Ľubovoľne ozdobte nápoj kúskom celej škorice, badiánom alebo plátkom pomaranča.
2. Vmiešajte doň hnedý cukor.
3. Pridajte do hrnca šťavu a postrúhanú kôru z biopamaranča.
4. Pridajte koreniny v celku.
5. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút alebo aj dlhšie stáť.
6. Vyberte koreniny.
7. Zohrejte varené víno prípadne ešte raz a naplňte ním poháre alebo šálky.
8. Ľubovoľne ozdobte nápoj kúskom celej škorice, badiánom alebo plátkom pomaranča.

Suroviny na 4 porcie:
- 500 ml bieleho vína
- 200 ml prírodne zakalenej jablkovej šťavy
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 3 kúsky celej škorice
- 2 badiány
- 5 klinčekov
- 5 kardomómových toboliek
- 30 až 50 g medu
- 1 jablko
Že jablko a škorica tvoria perfektné kulinárske duo, je známe. My sme s týmto duom vytvorili chutné a aromatické jablkovo-škoricové varené víno. Jablková šťava a čerstvé kúsky jablka harmonizujú nielen s akýmkoľvek množstvom škorice, ale aj kyslastou pomarančovou šťavou, suchým bielym vínom a ďalšími vianočnými arómami klinčekov, badiálnu a kardamómu. Výsledkom je jemne ovocné a korenisté svetlé varené víno, ktoré sa postará o vianočnú náladu.
1. Zohrejte biele víno, jablkovú a pomarančovú šťavu v hrnci – nevariť.
2. Pridajte med.
3. Pridajte do hrnca jablko – olúpané, zbavené jadierok a nakrájané na plátky a tiež koreniny.
4. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút odstáť.
5. Vyberte koreniny.
6. Ak treba, zohrejte varené víno ešte raz a naplňte poháre alebo šálky.
7. Ozdobte nápoj kúskom celej škorice alebo plátkom jablka a čerstvým tymianom.
2. Pridajte med.
3. Pridajte do hrnca jablko – olúpané, zbavené jadierok a nakrájané na plátky a tiež koreniny.
4. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút odstáť.
5. Vyberte koreniny.
6. Ak treba, zohrejte varené víno ešte raz a naplňte poháre alebo šálky.
7. Ozdobte nápoj kúskom celej škorice alebo plátkom jablka a čerstvým tymianom.

Suroviny na 4 porcie:
- 300 ml prírodne zakalenej jablkovej šťavy
- 200 ml mandarínkovej šťavy (čerstvo vytlačenej alebo konzervovanej); alternatíva: pomarančová šťava
- 250 ml svetlej hroznovej šťavy
- 2 plátky biopomaranča
- 60 g cukru
- 2 tobolky vanilky
- 2 kúsky celej škorice
- Tip: Ak používate recept iba pre deti, potom môžete nápoj viac osladiť pridaním cca 60 až 90 g cukru alebo 60 g cukru a 2 PL medu.
Nesmie v žiadnom prípade chýbať v predvianočnom čase: náš nealkoholický detský punč! Nielen malí sa môžu tešiť na chutný vianočný punč, ale aj dospelí určite radi siahnu po jednom či dvoch pohároch ovocno-sladkého nealkoholického nápoja. Základ nášho vianočného punču tvoria ovocné šťavy. Vzájomne sa kombinuje jablková, mandarínková alebo hroznová šťava. Lahodné koreniny – pozostávajúce z vanilky, plátkov pomaranča a trošky škorice – zjemnia sladkú, korenistú chuť detského punču.
1. Odšťavte mandarínky.
2. Zohrejte mandarínkovú, jablkovú a hroznovú šťavu pri miernej teplote. Miešajte a dbajte pritom na to, aby sa zmes nevarila.
3. Primiešajte cukor.
4. Vyškriabte dreň z jednej tobolky vanilky a pridajte ju do hrnca spolu s druhou celou tobolkou vanilky.
5. Nakoniec pridajte celú škoricu a plátky pomaranča.
6. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút odstáť.
7. Vyberte tobolku vanilky, kúsky celej škorice a plátky pomaranča.
8. Ak treba, zohrejte nápoj ešte raz a naplňte poháre alebo šálky.
9. Ozdobte hotový nápoj kúskom celej škorice alebo čerstvými plátkami mandarínky.
2. Zohrejte mandarínkovú, jablkovú a hroznovú šťavu pri miernej teplote. Miešajte a dbajte pritom na to, aby sa zmes nevarila.
3. Primiešajte cukor.
4. Vyškriabte dreň z jednej tobolky vanilky a pridajte ju do hrnca spolu s druhou celou tobolkou vanilky.
5. Nakoniec pridajte celú škoricu a plátky pomaranča.
6. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút odstáť.
7. Vyberte tobolku vanilky, kúsky celej škorice a plátky pomaranča.
8. Ak treba, zohrejte nápoj ešte raz a naplňte poháre alebo šálky.
9. Ozdobte hotový nápoj kúskom celej škorice alebo čerstvými plátkami mandarínky.

Suroviny na 4 porcie:
- 300 ml čučoriedkovej šťavy
- 600 ml červeného vína
- 80 g hnedého cukru
- 2 plátky citróna
- 8 kardamómových toboliek
- 1 hrsť čerstvých čučoriedok (nemusí byť)
Mierne kyslá a ovocná chuť čučoriedok prepožičia tomuto varenému vínu celkom výnimočnú arómu. Čučoriedková šťava a čučoriedky sa spoja s trpkosťou červeného vína. Nápoj zdokonalí trocha kyslosti z citróna a poriadna štipka kardamómu. Čučoriedky a kardamóm spolu perfektne harmonizujú, to vedia nielen Škandinávci. Na ďalekom severe sa kardamóm používa v mnohých receptoch, najmä v kombinácii s čučoriedkami. Táto chutná harmónia sa uplatní aj v našom čučoriedkovom varenom víne.
1. Zohrejte čučoriedkovú šťavu a červené víno v hrnci – nevariť.
2. Pridajte hnedý cukor.
3. Pridajte plátky citróna, čerstvé čučoriedky a kardamómové tobolky.
4. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút odstáť.
5. Vyberte koreniny.
6. Ak treba, zohrejte varené víno ešte raz a naplňte poháre alebo šálky.
7. Ozdobte varené víno ľubovoľne plátkami citróna, čerstvými čučoriedkami a kardamómom.
2. Pridajte hnedý cukor.
3. Pridajte plátky citróna, čerstvé čučoriedky a kardamómové tobolky.
4. Vypnite sporák a nechajte varené víno 15 až 30 minút odstáť.
5. Vyberte koreniny.
6. Ak treba, zohrejte varené víno ešte raz a naplňte poháre alebo šálky.
7. Ozdobte varené víno ľubovoľne plátkami citróna, čerstvými čučoriedkami a kardamómom.
Tipy a recepty na oslavu vianočných sviatkov!
Vianočné sviatky – to sú kúzelné chvíle strávené s celou rodinou: Prinášame Vám tipy na pôsobivú vianočnú výzdobu, prezradíme Vám lahodné vianočné recepty a ponúkame dekoratívne vianočné priania, ktoré si môžete vytlačiť.
Opakovane použiteľný hrnček z ušľachtilej ocele s dvojitou stenou
Opakovane použiteľný hrnček z ušľachtilej ocele s dvojitou stenou
Opakovane použiteľný hrnček z ušľachtilej ocele s dvojitou stenou

1